Festyn Saski – akt drugi

Kolejny dzień Festynu Saskiego także obfitował w wiele atrakcji. Założeniem drugiej części eventu było zaproszenie Państwa w świat królewskich pasji. Rozegraliśmy dwie konkurencje: konkurs strzelecki o nagrodę im. kanclerza Andrzeja Hieronima Zamoyskiego, zorganizowany i przeprowadzony przez LOK oraz larpa „Tragedia kulinarna w trzech aktach”, autorski pomysł Projektu Rekreator z Krakowa, w którym wzięły udział 24 osoby. Mistrzowie kuchni dawnej Tomasz Welter i Łukasz Pawlicki, Trenerzy Reprezentacji Polski Kucharzy Wojskowych, uczestnicy Pucharu Świata Luksemburg 2018, którzy przygotowywali międzynarodowe imprezy m.in. w kwaterze głównej NATO w Brukseli oraz w ambasadach, członkowie Slow Food, miłośnicy kuchni historycznej serwowali wyśmienite dania prosto z królewskiego stołu. Sławomir Szczocki z Zamku Królewskiego w Warszawie z Rezydencji Królów i Rzeczypospolitej opowiedział o dawnych sztućcach. Posnania Barocca poprowadziła warsztaty z barokowego tańca, a na naszej plenerowej scenie pojawiła się ponownie Kutnowska Grupa Tańca Dawnego „La Danse” z pokazem kontredansów. Mieliście Państwo możliwość zobaczyć prawdziwą potyczkę z rabusiami. O 14:00 pożegnaliśmy króla i tym samym zakończyliśmy imprezę.

Zapraszamy do obejrzenia fotogalerii.

Tagi , .Dodaj do zakładek Link.

Komentarze są wyłączone.